Norra Silbodal är en gammal kulturbygd. Vi pratar här om den del av gamla Silbodal som är norr om Årjäng – ”åvåm E18”.
Den är Levande och den Var Mycket Levande.
Bara i lilla Högelian hade vi Folkskola, vi hade en rejäl Järnvägsstation med tre spår vid anhalten och vi hade egen Telefonväxel.
I Silbodalsälven flottade man timmer och det var även en kvarn där långt tillbaka i tiden.
Det lustiga med Högelian är att vi även har moderna kulturyttringar. Presten Björn byggde en kyrka m tillhörande klockstapel (importerad från ett ryskt kloster) och även övernattningsrum för själar som önskar stilla skogs-sus. Domen i Högelian. Där har vi kunnat både döpas å vigas. Vi sa till Björn att han kunde väl anlägga en kyrkogård så skulle vi aldrig behöva lämna hemmanet…..
Idag basar ”Kumla-Prästen” Boel-Marie över dessa domäner och med samma inriktning.
Mest känt och kulturellt mest unikt i trakten är Tingshuset i Långelanda som ligger i ett av de bäst bevarade ”radbyarna” i Värmland. Här kan man än idag föreställa sig hur livet såg ut ”för i vahla”.
Det först byggda tingshuset har anor till Karl IX. Denna kung från tidigt 1600-tal anbefallde att tingshus skulle byggas och i början av 1700-talet stod Tingshuset klart, beläget i Långelanda därför att där var en vägknut och skjutsbytarställe med tillhörande gästgiveri.
Nuvarande byggnader som är uppförda under första decenniet av 1800-talet består av Tingshus, Arrestlokal och Arkiv. Samt klockstapel. Här hölls ting fram till 1936 då verksamheten flyttades till den såkallade tätorten Årjäng.
Det skulle 1800-talets starke man i Långelanda, högerpolitikern och riksdagsmannen Nils Svensson bara vetat. Han snurrar sig nog i graven. Han som ville göra Långelanda till socknens centrum
Jag vill gärna GÖRA REKLAM för kommande lördag
L Ö R D A G 19 M A J kl 13
Då återinvigs vårt fina Tingshus med pompa och ståtor efter en välbehövlig uppfräschning. Vår gode Landshövding Kenneth J ska invigningstala och det uppförs ett kortare stycke från den riksbekanta rättegången mot den s k ”Arsenikprästen” Anders Lindbäck 1865. Prästen med ett socialt patos, som ville lyfta den utfattiga socknen Silbodal som hade ”fattigunderstöd” för hela fyrtio personer. Tanken var möjligtvis god, tillvägagångssättet desto värre – att blanda arsenik i nattvardsvin.
Det är spännande att gräva i historien, även i vår lokala historia.
I Långelanda har förekommit många unika och spännande rättegångar.
1816 stämdes en kvinna in till tinget för att ha okvädat en korpral.
1882-1885 fick den mycket märkliga Piskarprocessen sitt rättsliga efterspel. I centrum fanns en nioårig föräldralös flicka Alma Augustdotter som vistades hos en familj i Torkelsbyn och blir där anklagad för stöld av en tiokoronorssedel och blir agad ”piskad” för detta. Märkligt nog tar människor i bygden parti för den lilla värnlösa flickan och under åratal pågår ett tiotal mål med stämningar och motstämningar med denna Tiokrona som ursprung. En mycket märklig berättelse. Bl a användes dåtidens sociala media flitigt. Det förekom ett antal insinuanta artiklar i Tidning för Wenersborgs stad och län och det skrevs även ett skillingtryck i ämnet Piskarevisan
En visa vill jag sjunga om ni vill höra på Om den 9 års flickan från Silrud som de misshandlat så hennes moder var döder och hennes fader i Amerika var och flickan var bortlegder till ett så kalladt gudligt par……………….
Vår bygd var verkligen fantastisk
Vår bygd är verkligen fantastisk
VÄLKOMNA HIT – vi ska ta hand även om Er!