Ibland är det bra med Spöken. Mitt spöke heter Per-Inge Lidén. Han är vänlig nog att bruka mig, skriva ett debattinlägg och höra efter ifall jag vill skriva under. Tack min gode P-I, Du har krupit in ”under my skin”
Jag heter Lennart. Jag gillar företagande. Under nästan 40 år har jag ägt och drivit företag på landsbygden utom Årjäng.
Vi gjorde kanske inte så stort väsen av oss lokalt i Värmland – men vi tillverkade produkter för musik och kultur i hela Skandinavien, hela Europa, Ryssland, olika länder i Mellanöstern, Asien och Amerika. Jag vill faktiskt påstå att vi var det företag i Nordmarken med tydligast internationell profil.
Nu har vi sålt vårt företag och ägnar min tid dels åt at njuta pensionärsliv och dels åt kommunpolitik i Årjäng och att vara ordförande i Miljöpartiet i Värmland.
Vårt fina landskap har alla förutsättningar att vara en bra plats att driva företag på. Vi ligger centralt mellan Oslo, Stockholm och Köpenhamn. Vi har snabba och enkla vägar till beslutsfattare. Vi har låga kostnader för mark och lokaler. Vi har bra arbetskraft som inte ständigt vill flytta och hoppa mellan olika attraktiva jobb – som i storstäderna.
Vi har en underbar miljö att erbjuda våra anställda. Och Gardemoen är en utmärkt internationell flygplats när vi behöver möta affärskontakter i andra delar av världen – en flygplats som inte kostar oss skattebetalare ett enda öre.
I Miljöpartiet gillar vi företagande – och vi tänker vara med och ge vårt fina och rika näringsliv i Värmland ännu bättre förutsättningar.
Här är mina tio punkter jag och Miljöpartiet tänker driva för att utveckla värmländskt näringsliv
§. En väg in när det gäller näringslivskontakter i våra kommuner – och utbildning av förtroendevalda i näringslivsfrågor. Företagare måste veta vem de ska prata med.
§ Fortsatt bredbandsutbyggnad. Många vill driva företag på vår landsbygd. Då behövs bra och snabbt bredband som gör att man från värmländsk landsbygd kan vara digitalt närvarande i hela världen. Lika bra i hela Värmland som det är i Årjäng.
§ Bra möjligheter till vidareutbildning av personer mitt i livet som vill utbilda sig för den arbetsmarknad vi har idag. Det gäller ocksåvåra nyanlända som är en viktig arbetskraftsreserv och potentiell tillgång för oss.
§ Bra vägar och kommunikationer. Kollektivtrafik somtar hänsyn till arbetsplatser och tider när produktion börjar och slutar.
§. Krav i offentlig upphandling att köpa närproducerat. Volymer i storleksordning som vi kan bemästra, begripliga upphandlingsunderlag, krav på korta transporter och sociala o miljömässiga krav där vi ofta kan konkurrera med producenter på en yttre marknad.
§. Stöd till företagare när det gäller generationsväxlingar.
§ Kunskapshöjande aktiviteter när det gäller kooperativa företagsformer. En företagsform vi använder oss för lite av. Ex vis för många unga skulle det ligga rätt i tiden att driva företag i kooperativ form och för anställda kan det också vara intressant att ta över en rörelse tillsammans när den gamle ägaren vill dra sig tillbaka.
§ Sänkt skatt för rikitgt små företag – vilket gör att fler vågar starta egen firma och långsiktiga regelverk som är stabila över tid. Möjlighet att som arbetssökande starta företag utan att ”bestraffas”.
§. Mer pengar till regeringens initiativ genom klimatklivet, industriklivet och arbetet med grön omställning. Här har vi i Sverige chans att bli världsledande.
§ En stor satsning från Sveriges och Norges regeringar på snabb järnväg Oslo – Stockholm 2.55. Detta skullle sätta Värmland i centrum och göra oss till Norges naturliga fot in i EUs inre marknad. Sträckan västerut från Arvika ska naturligtvis dras den rakaste vägen – med stationer i Töcksfors och Mysen, innan man når Oslo.
Det finns fortsatt gott hopp om vår värld.
Det finns fortsatt gott hopp om vårt län